Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Ciasta Przepisy

Delikatny sernik Kuroniowej

Sernik może być różny – zwarty i ciężki, na zimno z galaretką, z czekoladą lub owocami. Dzisiejszy jest puszysty i delikatny, który najlepiej smakuje z polewą czekoladową polaną z boku (jest za delikatny, aby polewać go z wierzchu, zwyczajnie szkoda).

Jest czasochłonny, jednak pracy przy nim niewiele. Zarezerwujcie czas piekarnika na min. 2 h, a potem czujnie przestawcie ciasto do lodówki na minimum 5 h. Warto poczekać, bowiem smak (i pochwały od rodziny i przyjaciół) wynagrodzą Wam wszystko!


Potrzebujemy:
1/2 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (świetnie nadaje się taki z wiaderka, jednak możecie zmielić sami)
300 g serka naturalnego typu Twój Smak
7 jajek
pół laski wanilii (ziarna) lub pół łyżeczki ekstraktu
150 g cukru (najlepiej drobny, do wypieków)
skórka otarta z cytryny (jeżeli lubisz mocniej wyczuwalną cytrynę, możesz dodać więcej)
2 i pół łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Wyjmij składniki godzinę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
2. W misce ubij żółtka z połową cukru. Na wolnych obrotach dodawaj sery (ja robię to po jednej łyżce i mieszam). Dodaj ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny. Mieszaj.
3. W drugiej misce ubij białka z drugą połową cukru – na sztywno. Następnie 1/3 piany z białek dodaj do miski z serem i żółtkami i zmieszaj. Kolejną 1/3 białek dodaj i delikatnie mieszaj, napowietrzając masę. Ostatnią 1/3 dodaj i bardzo delikatnie mieszaj (najlepiej szpatułką, nie rózgą). Na koniec przesiej mąkę i zamieszaj.
4. Wyłóż formę 25.5 cm z odpinaną obręczą (ja mam taką najbardziej pospolitą, kupioną całkiem przypadkiem) i wlej ciasto do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika – temperatura 170-180 stopni Celsjusza (góra-dół) i piecz przez ok. godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki od piekarnika i zostaw ciasto do wystygnięcia przez kolejną godzinę w piekarniku. Następnie przełóż ciasto do lodówki i poczekaj 5 h.
5. Po tym czasie możesz już spokojnie zrobić polewę czekoladową (np. z tabliczki czekolady i masła lub słodkiej śmietany) i podać sobie i najbliższym solidną, wyczekaną porcję sernika!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation